Je laptop is defekt. Wat nu?

Reparatie service

Laptopreparatie.nl repareert alle grote merken zoals Compaq, Dell, HP, IBM, en Toshiba. Onderzoekskosten zijn 25 euro, evt terugbezorgkosten komen daar nog bij. Als de laptop reeds ondeskundig is geopend dan rekenen we 25 euro extra. Reparaties onder de 100 euro worden direct uitgevoerd, bij grotere bedragen overleggen we eerst met de klant. Als de reparatie wordt uitgevoerd dan komen de onderzoekskosten te vervallen.
Reparatielaptops kunnen alleen worden afgegeven, dus er kan niet op reparatie worden gewacht. De meeste reparaties zijn binnen enkele dagen gereed. Als er onderdelen besteld moeten worden dan duurt het meestal 2-3 weken.

Mocht de laptop niet worden gerepareerd dan zijn er nog diverse opties. Zie Wat te doen met defecte laptops. Reparatielaptops die niet binnen 3 maanden worden betaald en/of opgehaald die worden gebruikt voor onderdelen.

Wat kunnen wij

Laptopreparatie.nl heeft speciale apparatuur waarmee moederborden getest en gerepareerd kunnen worden. Wij kunnen o.a.:

 1. Defecte voedingspluggen vervangen (95 euro)
 2. Defecte USB aansluitingen vervangen (95 euro)
 3. Inverters vervangen of repareren (vanaf 50 euro)
 4. Backlights vervangen (95 euro)
 5. Kleine SMD Componenten op het moederbord vervangen (vanaf 95 euro)
 6. Wachtwoorden verwijderen uit BIOS of Windows (vanaf 50 euro).
 7. Schaderapport opstellen voor de verzekering (onderzoekskosten + 25 euro)

Alle bedragen zijn inclusief materiaal en BTW.

Wat kunnen wij niet

Wij kunnen geen laptops repareren die ondeskundig uit elkaar zijn gehaald en/of op onjuiste wijze in elkaar gezet. Ook moederborden waaraan met een gewone soldeerbout is gesoldeerd zijn niet meer door ons te herstellen.

Reparatie tips

De laptop gaat niet aan. Alle lampjes blijven uit.

Is de adapter defect? Controleer of de adaptor wel bij de laptop hoort (merk, Volt en Ampere). Gebruik NOOIT goedkope universele adapters, zie de aankooptips. Haal de adaptor stekkers los, zowel van de laptop als het stopcontact, en wacht 30 seconden. Steek alleen de stekker in het stopcontact. Als het lampje op de adapter nu brandt dan zit er waarschijnlijk sluiting op het moederbord.

De laptop gaat niet aan, maar de lampjes op de laptop branden wel.

Verwijder alle externe apparaten. Verwijder removable drives, de batterij, eventuele PCMCIA kaartjes, en alle geheugens behalve eentje. Test opnieuw. Als hij nu niet start dan is zeer waarschijnlijk het moederbord defect. Wij hebben speciale apparatuur waarmee veelal het moederbord kan worden gerepareerd. Probeer dit in ieder geval niet zelf!

De laptop wordt erg heet en stinkt verbrand.

Waarschijnlijk is de ventilator defekt of zit het koelblok vol met stof. Gebruik de laptop niet meer anders gaat de processor stuk.

Het beeldscherm heeft een rode gloed.

De backlight (tl-buisje) is aan het einde van de levensduur, en moet vervangen worden. Dit lukt niet altijd omdat schermen niet zijn ontworpen om te repareren. Probeer dit in ieder geval niet zelf!

Het beeldscherm is heel donker. Als je er met een zaklamp op schijnt dan zie je wel beeld.

De backlight brandt niet. Dit is een lastige storing. Het kan de backlight zelf zijn, de inverter (hoogspanningsprintje), de lcd cable of het moederbord. Deze fout is alleen te vinden door het gebruik van speciale meetapparatuur.

Adapter: de adapter wordt erg heet (meer dan handwarm).

Dat kan als de accu helemaal leeg is en wordt opgeladen. Blijft de adapter warm terwijl de accu al vol is dan is waarschijnlijk de accu defect.

Keyboard: enkele toetsen doen het niet, meestal op een rijtje. Of er is vloeistof in het keyboard gelopen.

Het keyboard moet vervangen worden. In sporadische gevallen is het moederbord defect.

Accu is snel leeg.
 1. De laptop is in Windows als gewone PC geinstalleerd. Schakel de energiezuinige modus in.
 2. De accu is defect. De gemiddelde levensduur van een accu is tussen de 2 en 4 jaar.
De cd leest soms wel, soms niet. Of de dvd leest wel en de cd niet of anderom.

Drives zijn erg kwetsbaar. Bij flink stoten kan de drive al defect raken. Ook de levensduur van (dvd) drives is beperkt.

De laptop geeft blauwe schermen
 1. Het geheugen is defect. Verwijder (indien mogelijk) een van beide modules en test opieuw.
 2. de harde schijf is slecht. Vervangen is de enige optie.

Waarom gaan moederborden zo vaak stuk?

Een veel voorkomende klacht bij laptops is het steeds slechter opstarten van de laptop, of het vastlopen tijdens het opstarten. Wat is daarvan de oorzaak?

Moederborden van goedkope merken worden gemaakt van -hoe kan het ook anders- goedkope onderdelen. De condensatoren op bijvoorbeeld een Acer, Asus, Fujitsu, Medion of Packard Bell moederbord hebben de specificatie va 1000 werkuren bij 125 graden Celcius. Dat lijkt heel wat, maar als je de laptop 2 uur per dag gebruikt dan is maar anderhalf jaar...

Een andere oorzaak is een productiefout in de Nvidia videochips die gemaakt zijn tussen 2006-2010. Alle laptops waarin deze chip wordt gebruikt (Acer, HP, Sony e.a.) gaan na ruim een jaar kapot. Vooral de HP 6000 en 9000 series zijn berucht. Het probleem is bekend bij HP maar ze willen er geen coulance op geven, andere merken doen dat vaak wel. Ons advies is om geen laptops uit deze series te kopen. Let bij de aankoop van een 2e hands laptop op dat je geen laptop koopt met een Nvidia videochip. Koop ook nooit een nieuwe laptop met minder dan 3 jaar garantie, de fabrikant vindt het product dan zelf blijkbaar ook niet betrouwbaar genoeg...

Wat te doen met defecte laptops

Als je laptop niet te repareren is, of reparatie is te duur, dan zijn er 3 mogelijkheden.